push

Το πρόγραμμα του Men 30+ project κινείται σε δύο άξονες:

Ο πρώτος άξονας είναι αυτός της καρδιοαναπνευστικής βελτίωσης, εφαρμόζοντας αυτό που ο Cooper βρήκε εδώ και τόσες δεκαετίες, ότι δηλαδή αν ένας άνθρωπος κάνει μια συνεχόμενη άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο κ.α.) για τουλάχιστον 20 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα, σε 6 εβδομάδες βλέπει θεαματικά αποτελέσματα στη φυσική του κατάσταση!

Ο δεύτερος άξονας στηρίζεται στην κατεύθυνση που η Αμερικανική Εταιρεία Υγείας (ACSM) προτείνει: Η ACSM συνιστά 8-10 ασκήσεις για τις βασικές μυϊκές ομάδες 2-3 φορές την εβδομάδα.

Καλέστε σήμερα κιόλας στο 22310 26767 για να ενταχθείτε στο πρόγραμμα!

Η ιδέα της δημιουργίας του προγράματος Men 30+ project βασίστηκε στην έρευνα του Jarett D. Berry και των συνεργατών του: Lifetime Risks for Cardiovascular Disease Mortality by Cardiorespiratory Fitness Levels Measured at Ages 45, 55, and 65 Years in Men - The Cooper Center Longitudinal Study (Journal of the American College of Cardiology, April 12, 2011; 57: 1604 - 1610.) και που αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Έμφραγμα: Τρέχεις γρήγορα, κινδυνεύεις λιγότερο...."

Σύμφωνα με την έρευνα:

Στους άνδρες

Οι μεσήλικες που θέλουν να μάθουν πόσες πιθανότητες έχουν να πάθουν σοβαρό έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, δεν έχουν παρά να διασχίσουν τρέχοντας 1.600 μέτρα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Αναλύοντας στοιχεία από 11.000 άντρες, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσο πιο γρήγορα μπορεί να τρέξει κανείς ένα μίλι (αντιστοιχεί σε 1.609 μέτρα), τόσο λιγότερο κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό τα επόμενα 10 χρόνια.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας. Οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε κλινική εξέταση και σε τεστ σε κυλιόμενο διάδρομο στην Κλινική Κούπερ, του Ντάλας, την περίοδο 1970-1990. Μέχρι το 2006, 1.106 από αυτούς είχαν πεθάνει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλα τα στοιχεία που είχαν γι’ αυτούς και συνυπολόγισαν συνήθειές τους όπως το κάπνισμα, κατόρθωσαν να υπολογίσουν με ακρίβεια ποιοι ήταν αυτοί που θα είχαν πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό βασισμένοι στις επιδόσεις τους στο τεστ του κυλιόμενου διαδρόμου.

Όπως λοιπόν γράφουν στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας» (JACC), ένας άντρας ηλικίας 45 ετών ο οποίος χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά για να διασχίσει τρέχοντας τα 1.600 μέτρα, έχει 12,2% πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό πριν κλείσει τα 55 του χρόνια.

Αντίστοιχα, ένας 55άρης που χρειάζεται πάνω από 10 λεπτά, έχει 19,6% πιθανότητες να πάθει το ίδιο πριν από τα 65 του χρόνια. Ο 45άρης όμως που τρέχει τα 1.600 μέτρα σε λιγότερο από 8 λεπτά, έχει μόλις 3,4% πιθανότητες για έμφραγμα ή εγκεφαλικό και ο 55άρης έχει 4,9% πιθανότητες. Μάλιστα όσο περισσότερη ώρα χρειάζεται κανείς για να τρέξει τα 1.600 μέτρα, τόσο το χειρότερο: ο 55άρης λ.χ. που χρειάζεται 15 λεπτά, έχει 30% πιθανότητες να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό την επόμενη δεκαετία. Όπως εξηγούν ο δρ Τζάρετ Μπέρι και οι συνεργάτες του, η ταχύτητα στο τρέξιμο αποτελεί σημαντικό δείκτη φυσικής κατάστασης – και όσο χειρότερη φυσική κατάσταση έχει κανείς, τόσο πιο αργά τρέχει και κατ’ επέκταση τόσο περισσότερο κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα ή εγκεφαλικό αργότερα στη ζωή του. Αντιθέτως, τα στοιχεία τους δείχνουν πως όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει κανείς, τόσο περισσότερο ελαττώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, ακόμα κι αν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου για να τα εκδηλώσει.

Στις γυναίκες

Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation», η ανάλυση άλλων στοιχείων από την Κλινική Κούπερ έδειξε πως το τεστ στον κυλιόμενο διάδρομο μπορεί να προβλέψει εάν οι μεσήλικες γυναίκες θα εκδηλώσουν καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή τους.

Όπως εξήγησε ο δρ Μπέρι, σχεδόν όλες οι γυναίκες διατρέχουν ελάχιστο κίνδυνο καρδιοπάθειας πριν από τα 50 τους χρόνια, δηλαδή πριν από την κλιμακτήριο. Μετά από αυτήν, όμως, ο κίνδυνός τους αυξάνεται κατακόρυφα – και όπως ισχύει στους άντρες, έτσι και σε αυτές η κακή φυσική κατάσταση είναι ολέθρια για την καρδιαγγειακή τους υγεία.

Πηγή : Web Only, www.ygeia.tanea.gr, Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα

andras ayxenas andras gonato andras koilia andras mesh andras ponokefalos

Καθημερινά, πολλοί από μας, βλέπουμε τον εαυτό μας ή ερχόμαστε σε επαφή με φίλους μας που έχουν προβλήματα στον οργανισμό τους. Πόνοι στη μέση, στον αυχένα, στα γόνατα, παραπάνω κιλά σε συνδυασμό με χοληστερίνη είναι σύνηθες φαινόμενο πλέον...

Προσπαθώντας να καλύψουμε αυτή την ανάγκη, σχεδιάσαμε αποκλειστικά γι' αυτή την ηλικιακή ομάδα, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα άσκησης.

Χαρακτηριστικό του είναι η εύκολη εφαρμογή του (3 φορές/εβδομάδα για λιγότερο από 1 ώρα) και η γρήγορη εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων (μόλις σε 6 εβδομάδες σύμφωνα με τον Cooper).

PASYGY

Που είμαστε:

 Το Γυμναστήριο Salute βρίσκεται στην οδό Υψηλάντη 40, ένα τετράγωνο πάνω από το Δημοτικό Θέατρο Λαμίας και 400 μέτρα από την Πλατεία Ελευθερίας.

Κοινωνική ευθύνη

bataries   kapakia

Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς του SALUTE, στο γυμναστήριο θα βρείτε ειδικά τοποθετημένους κάδους συλλογής ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ της εταιρίας ΑΦΗΣ και συλλογής ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΠΑΚΙΩΝ για την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου από τον Σύλλογο ΑΜΕΑ Λαμίας.